Monday, March 3, 2008

Utflykter i Europa

Hej,
Har läst Burmans bok om Klara Johanson och blev glad för det var en så bra och välgjord bok. Ville bara ha det sagt.
Och så läser jag Klara själv i en liten samlingsvolym vars namn jag glömt och slås av hur tyskt orienterad hon är. Det framgår ju även av biografin. Men egentligen är det det enda som placerar henne i ett annat sekel.

Har även läst halva Popovas bok om den svenska överklassen. Orsaken till att jag inte kom igenom hela var att den var så tjatig. Själv verkade författaren mena att överklassen var full av individer. Jaha? Efter att ha läst det jag läst skulle jag vilja säga att den svenska överklassen utmärker sig genom sitt goda bordsskick och genom sina stora kunskaper om den engelska överklassen som de allihop refererar till. (I övrigt är de banne mig identiska, åtminstone i Popovas något avslagna tappning.)
Precis som den svenska medelklassen som har järnkoll på vad The Guardian eller Wallpaper skriver och som följer alla brittiska teveserier och alla filmatiseringar av engelska klassiker.

Och för att ta sig tillbaka till Klara Johanson så misstänker jag att hon liksom tillhörde den sista generationen där, innan det svängde.
Man borde skriva en bok som heter Från Luther till Klara Johanson, svenska intellektuella under 400 år.
Hur jag nu fick ihop det.
Nej, nej, det får jag ju inte.

Och man borde framför allt lära sig tyska. Det är vad man borde. Kommer bli jättesvårt om man bara läser franska romaner.
Hur som helst, man kanske kan hänga på barnen?

Vad jag tänker här nu är att Sverige återigen gör sig till en del av Nordeuropa, mer än något annat. Kanske är det den stora skillnaden. Idag är Sverige just en del av Nordeuropa, inte längre Västeuropa som när jag var barn.
Kontinenten har liksom bytt plats kring mig.

2 comments:

Bodil Z said...

Ja, Sverige är nog Nordeuropa och inte så mycket annat. Å andra sidan har vi ju Kerstin Ekman som kan var hur nordlig som helst och ändå hålla kontakten med det verkliga Europa.

När jag läser dina rader om Klara Johanson, som ju var en sann europé, och samtidigt tänker på det här med Kerstin Ekman, så slår det mig att det finns något eller snarare mycket som förbinder dessa båda skrivande människor.

K said...

Hej igen Bodil,
Jo, de har en hel del gemensamt, det håller jag med om. Fast Ekman är mer av ett MYLLER, Klara mer sparsmakad får man väl ändå säga, om man nu måste försöka sig på att finna skillnader.
Och jag undrar om det inte var du som fick MIG att öppna mammas ex av Burmans biografi. Skulle tro det.