Tuesday, July 1, 2008

Colette

Har jag skrivit om Colette förut här? Vet inte, tror inte det. Lånade i alla fall i våras en bok med tolv av hennes romaner, och så läste jag.... kanske två, tre? Kom av mig när jag läste l'Entrave, stom tydligen heter I bojor på svenska.
Hur som helst läste jag om La Vagabonde, Varieté på svenska.
Det minns jag.

Och nu verkar det som om jag håller på att undersöka den här saken närmare. Jag har själv sex av sju pocketböcker som kom ut på Trevi på sjuttiotalet, kanske början på åttiotalet av Colette.
Jag läste dem då, som ung alltså.
Och så vill jag minnas att det gick en fransk teveserie i svensk teve om Claudine, flickan som är huvudperson i Colettes genombrottsböcker, en serie om just Claudine.
Men, och det är min fråga, vad hände sen?
När jag googlar på svenska sidor under rubriken Colette så hamnar jag bara i någon sorts heminredningsaffär.
Finns hon fortfarande i Sverige?

5 comments:

Therese said...

Karin, bloggade vi om Colette EXAKT SAMTIDIGT (okej, med tio minuters mellanrum) utan att ha läst varandra?

Karin S said...

Therese,
Jag höll på och joxade med Colette hela förmiddagen igår, kollade olika sidor osv. Fast jag tror att jag kom in på henne av en slump typ i förrgår då jag letade efter något annat, och på den (finlandssvenska) sidan hade någon läst en biografi om Colette som lät mycket mer spännande än jag hade fattat att hon var.
Och sen kollade jag runt på bloggar och såg ditt foto av Colette och blev liksom sittande och glodde i tio minuter och funderade på om tankeöverföring existerar på något vänster, och sen tänkte jag att vi brukar ju vara intresserade av ungefär samma saker.
Så helt konstigt är det inte.

Men lite konstigt är det ju ändå.

Bodil Z said...

Det här blir ingen förvånad över, men jag säger det ändå: I mitt Sibilla Aleramo-läsande av och särskilt om henne finns Colette nästan överallt. (Javisst, det handlar om en annan tid - Sibillas och Colettes - och om andra länder: Frankrike och Italien har mycket mer att säga varandra än Sverige har att utväxla med någon av dem.

Jelena said...

Jag har en svensk pocketutgåva av Colette, med två eller tre noveller. Jag är inte hemma just nu så jag kan inte kolla vilka, men jag vet att jag köpte den i början av 90-talet. Eller kanske i slutet av 80-talet. Och gillade novellerna. De var - väldigt speciella.

Karin S said...

Jelena,
Skumt! PÅ tidigt sjuttiotal kom sju titlar av Colette på svenska, men ingen av dem innehöll noveller. 1979 kom Tidig blomning på En bok för alla.
Fast de här böckerna fanns antagligen kvar i handeln ett tag.

Men noveller?